Országos szakmai versenyek döntőibe jutott végzős diákjaink:

Szakma Kiváló Tanulója Versenye (SZKTV)

Tanuló

Szakolczai Bemjamin

Szakma

Pék-cukrász                OKJ 33 541 05 1000 00 00

 

Verseny helyszíne

Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola

6725 Szeged, Szabadkai út 3.

Verseny időpontja

2015. március 16-20.

 

 Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV)

Tanuló

Lesku Máté Levente

Szakma

Mezőgazdasági gépésztechnikus                 OKJ 54 521 05

 

Verseny helyszíne

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola

6900 Makó Szép u. 2-4.

Verseny időpontja

2015. március 19-20.

 

Tanuló

Titkó Evelin

Szakma

Élelmiszeripari technikus                   OKJ 54 541 02

 

Verseny helyszíne

Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola

1062 Budapest, Andrássy út 63-65.

Verseny időpontja

2015. március 24-25.

 

International Agricultural Show in Paris

2014. novemberében nagy megtiszteltetés érte iskolánkat, a sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát és Kollégiumot.

Meghívást kaptunk a 2015 február végén Párizsban rendezendő Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás keretében  szervezett nemzetközi borfelismerési és bírálati versenyre - European Wine Tasting Competition by young Professionals - melyre Európa 22 országából  érkeznek diákok minden évben.

A válogatás során a  jelentkező nyolc diák előszőr ízfelismerési, majd illatérzékelési feladatokat kapott, majd angol nyelvi elbeszélgetésre került sor. A pontszámok – melyek egyben a rangsort is jelentették – alapján Fazekas Mercédesz 1/13. osztályos mezőgazdasági gépésztechnikus, illetve Titkó Evelin 2/14. osztályos élelmiszeripari technikus tanuló képviselhette Párizsban iskolánkat és Magyarországot.

A kiválasztás után hathetes szakmai (borfelismerési, borbírálati) és angol nyelvi felkészítés következett. Ficsor János és Untener Gyula kollégák lelkiismeretes és alapos szakmai  munkát végeztek, míg Palicz Márta a  francia borvidékekkel és a szakmai angol nyelv alapjaival ismertette meg diákjainkat.

A kiállítást (Paris International Agricultural Show 2015) 2015.02.21 - 03.01. között rendezték meg, mely a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szinte minden területét bemutatta.

A rendezvény keretein belül került sor a Francia Mezőgazdaság Minisztérium szervezésében a borfelismerési és borbírálati versenyre (CJPV), amelyet 18 és 25 év közötti tanulók számára írtak ki. Mivel a feladat francia borok felismerése és bírálata volt, a külföldről érkezett diákok a verseny előtti napon borkóstoló “tréningen” vehettek részt, ahol bemutatták a borvidékek legjellegzetesebb borait. A következő napon a verseny  első fordulójában a diákoknak 5 bor fajtáját, évjáratát, a szőlőtermő terület éghajlatát, becsült árát és minőségi kategóriáját kellett eltalálni. A második fordulóban pontozásos bírálat következett. A harmadik fordulóba az első két forduló alapján a legjobb 3 tanuló került be, ahol szóban is számot kellett adni tudásukról.

Szakmai programunk részeként  a versenyen részt vevő iskolák “európai büfét” rendeztek, ahol a delegációk saját országuk, vidékük termékeit mutatták be, és kínálták kóstolásra.

A közös munka eredményeként a 26 induló közül Fazekas Mercédesz a 10., Titkó Evelin pedig a 17. helyen végzett – ami a nemzetközi mezőnyben nagy elismerésnek számít.

A képekre kattitva nagy méretben is megtekinthetőek!