Országos
szakmai versenyek döntőibe jutott végzős diákjaink:
Szakma Kiváló Tanulója Versenye (SZKTV)
Tanuló |
Szakolczai Bemjamin |
Szakma |
Pék-cukrász
OKJ 33 541 05 1000 00 00
|
Verseny helyszíne |
Fodor
József Élelmiszeripari Szakképző Iskola
6725 Szeged, Szabadkai út 3. |
Verseny időpontja |
2015.
március 16-20.
|
Tanuló |
Lesku Máté Levente |
Szakma |
Mezőgazdasági gépésztechnikus
OKJ 54 521 05
|
Verseny helyszíne |
Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola
6900 Makó Szép u. 2-4. |
Verseny időpontja |
2015. március 19-20. |
Tanuló |
Titkó Evelin |
Szakma |
Élelmiszeripari technikus
OKJ 54 541 02
|
Verseny helyszíne |
Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola
1062 Budapest, Andrássy út 63-65. |
Verseny időpontja |
2015. március 24-25.
|
International Agricultural Show in Paris
2014. novemberében
nagy megtiszteltetés érte iskolánkat, a sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát és Kollégiumot.
Meghívást kaptunk a
2015 február végén Párizsban
rendezendő Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás keretében
szervezett nemzetközi borfelismerési és
bírálati versenyre - European Wine Tasting Competition by young Professionals -
melyre Európa 22 országából
érkeznek diákok minden évben.
A válogatás során a
jelentkező nyolc diák előszőr
ízfelismerési, majd illatérzékelési feladatokat kapott, majd angol nyelvi
elbeszélgetésre került sor. A pontszámok – melyek egyben a rangsort is
jelentették – alapján Fazekas Mercédesz 1/13. osztályos mezőgazdasági
gépésztechnikus, illetve Titkó Evelin 2/14. osztályos élelmiszeripari technikus
tanuló képviselhette Párizsban iskolánkat és Magyarországot.
A kiválasztás után
hathetes szakmai (borfelismerési, borbírálati) és angol nyelvi felkészítés
következett. Ficsor János és Untener Gyula kollégák lelkiismeretes és alapos
szakmai munkát végeztek, míg Palicz
Márta a francia borvidékekkel és a
szakmai angol nyelv alapjaival ismertette meg diákjainkat.
A kiállítást (Paris
International Agricultural Show 2015) 2015.02.21 - 03.01. között rendezték meg,
mely a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szinte minden területét bemutatta.
A rendezvény keretein
belül került sor a Francia Mezőgazdaság Minisztérium szervezésében a
borfelismerési és borbírálati versenyre (CJPV), amelyet 18 és 25 év közötti
tanulók számára írtak ki. Mivel a feladat francia borok felismerése és bírálata
volt, a külföldről érkezett diákok a verseny előtti napon borkóstoló “tréningen”
vehettek részt, ahol bemutatták a borvidékek legjellegzetesebb borait. A
következő napon a verseny első
fordulójában a diákoknak 5 bor fajtáját, évjáratát, a szőlőtermő terület
éghajlatát, becsült árát és minőségi kategóriáját kellett eltalálni. A második
fordulóban pontozásos bírálat következett. A harmadik fordulóba az első két
forduló alapján a legjobb 3 tanuló került be, ahol szóban is számot kellett adni
tudásukról.
Szakmai programunk
részeként a versenyen részt vevő iskolák
“európai büfét” rendeztek, ahol a delegációk saját országuk, vidékük termékeit
mutatták be, és kínálták kóstolásra.
A közös munka
eredményeként a 26 induló közül Fazekas Mercédesz a 10., Titkó Evelin pedig a
17. helyen végzett – ami a nemzetközi mezőnyben nagy elismerésnek számít.