Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola
A 19. század második felében alakultak meg az első
vincellér képző iskolák. Erre az iskolatípusra Tokaj-Hegyalján is szükség volt.
Tarcalon alakult meg az iskola jogelődje, amely 1949-ben Mezőgazdasági
Gimnáziummá, majd Mezőgazdasági Technikummá alakult. 1953-ban Sátoraljaújhelyre
került a képzés. A profil kibővült a szőlészet mellett gyümölcstermesztést és
még más mezőgazdasági ágakat is oktattak. 1971-ben az iskola összevonásra került
a II. Rákóczi Ferenc Élelmiszeripari Szakmunkásképző Iskolával. Ekkortól
húsipari, sütőipari, tejtermék-, valamint sörgyártói képzés is folyt. Az iskola
neve Mezőgazdasági Szakközép és Szakmunkásképző Iskola lett. 1976-ban indult
a Szakmunkások Szakközépiskolája felnőtt hallgatók számára. A következő években
kezdődött a zöldségtermesztői és mezőgazdasági gépészképzés. A 125 éves
évfordulóra (1872, Tarcal) az iskola felvette az aszúbor megalkotójának, Szepsi
Laczkó Máténak a nevét. Az iskola profilja kollégiummal is kiegészült. A
kollégium Mohácsy Mátyás Kossuth-díjas gyümölcskertész, egyetemi tanár nevét
viseli. A mai iskolában sokféle szakmát sajátíthatnak el a növendékek. Többek
között pék, cukrász, borász, dísznövénykertész szakmákat sajátíthatnak el.
Technikusi képzés között szerepel az élelmiszeranalitikus, környezetvédelmi és
mezőgazdasági gépész oktatás.